Home » Literatuur

Literatuur

In de loop van de jaren zijn er veel boeken verschenen over OCD en dwangstoornissen. Niet alle boeken zijn nog verkrijgbaar (of alleen tweedehands, bijvoorbeeld via www.bol.com) of alleen in het Engels beschikbaar. Hieronder vind je een overzicht van de meest recente boeken. Heb je tips voor andere boeken of heb je zelf een boek of artikel geschreven? Laat het ons dan weten!

Hieronder vind je een selectie van recente Nederlandstalige boeken over OCD, met een korte toelichting. Onderaan deze pagina vind je ook nog enkele boeken over depressie in het algemeen, evenals op deze pagina van Uitgeverij Nieuwezijds en deze pagina van Brainwiki.nl.

 

Moeten & moed – Verhalen over het leven met een dwangstoornis
Nynke Mulder en Véronique Poll 
Uitgeverij: Free Musketeers, 2012, ISBN 978-90-484-2237-1

Moeten & MoedMoeten & moed bevat, naast heldere informatie over dwangstoornissen, vijfentwintig persoonlijke verhalen van mensen die aan dwang lijden of een partner, ouder of kind hebben met een dwangstoornis. Wat het boek bijzonder maakt, is dat het niet geschreven is vanuit de hulpverlening, maar vanuit het gezichtspunt van dwangers en betrokkenen zelf. Het biedt inzicht in de enorme invloed die dwang kan hebben op het dagelijkse leven. Nynke Mulder en Véronique Poll zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van dwangstoornissen. Zij weten hoe het is om dwangklachten te hebben en therapie te volgen. Na hun herstel bleven ze in contact met dwangers en merkten dat er veel behoefte is aan begrip en erkenning. Hun betrokkenheid, ervaring en kennis leidden tot het schrijven van Moeten & moed.

 

 

Handboek obsessieve-compulsieve stoornissen
Damiaan Denys, Femke de Geus
Uitgeverij: De Tijdstroom, 2007, ISBN: 9789058980878

Handboek obsessieve-compulsieve stoornissenWanneer Jack Nicholson in de openingsscène van ‘As good as it gets’ de urinerende hond van zijn overbuurman in de afvalkoker heeft geschoven, zijn flat binnenvlucht, het deurslot driemaal controleert, het lichtknopje viermaal aan en uit doet, één van de 34 zepen uit het badkamerkastje neemt en die na één enkele wasbeurt de vuilnisemmer ingooit, weet iedereen dat er iets mis is. Obsessieve-compulsieve stoornissen behoren tot de meest fascinerende psychiatrische aandoeningen: bizar maar ook begrijpelijk, normaal maar ook abnormaal, inzichtelijk maar onveranderlijk, ooit het paradepaard van de psychoanalyse en tegenwoordig exemplarisch voor de neurobiologische psychiatrie.

Dit is het eerste Nederlandstalige handboek over obsessieve-compulsieve stoornissen. Het eerste deel beschrijft de geschiedenis, fenomenologie, epidemiologie, etiopathogenese, genetica, beeldvorming, neuropsychologie, farmacotherapie en gedragstherapie van OCS. In een afzonderlijk hoofdstuk wordt aandacht besteed aan de neurochirurgische behandeling en aan OCS bij kinderen. Het tweede deel beschrijft minder bekende stoornissen die tot het spectrum van OCS behoren zoals body dysmorphic disorder, Gilles de la Tourette, hypochondrie, skin picking, dwangmatig nagelbijten, kleptomanie, dwangmatig seksueel gedrag, kopen en gokken, en de obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornis.

 

Alles onder controle
Dr. Lee Baer
Nieuwezijds BV, 2002, ISBN: 9057121077

Een boek over het psychisch probleem dwanggedachten en dwanghandelingen. De term voor deze stoornissen is obsessieve en compulsieve stoornissen. Mensen kunnen geplaagd worden door opdringerige gedachten, die vaak continu doorgaan, de zogenoemde obsessies. Onder compulsies verstaat men handelingen waar je steeds toe gedwongen voelt. Mensen die aan OCS lijden, zien hun dwanggedachten en -handelingen als vreemd, niet bij hen horend. Ze zitten in een soort spiraal gevangen. Ze willen ze vermijden en toch moeten ze er steeds sterk aan denken. Er is bij deze mensen een sterke behoefte aan zekerheid dat alles in orde is. Die zekerheid ontbreekt, vaak door angst. Gedeeltelijk wordt OCS genetisch overgedragen, maar de ontwikkelde onzekerheid is ook een belangrijke oorzaak. De auteur toont aan dat OCS te behandelen is door gedrags- en cognitieve therapie en door medicijnen. Er wordt ook aandacht geschonken aan het dwangverschijnsel van het haarplukken of trichhotillomanie. Een afzonderlijk deel van dit boek gaat over de gedragstherapie bij kinderen met dwangsymptomen. Het boek is duidelijk en goed leesbaar. Er is een literatuurlijkst en een set zelfbeoordelingsformulieren. Een praktisch en optimistisch geschreven boek voor patienten, hun omgeving en hulpverleners (in opleiding).(Biblion recensie, Drs. H. Menkveld)

 

Stemming en stoornis
Allen Frances & Michael B. First
Nieuwezijds, 2000, ISBN: 9057120593

Stemming en Stoornis

Achtergrondinformatie: Een leken-editie van DSM-4, het handboek voor psychiaters. Hierin staat informatie over een heleboel geestelijke kwaaltjes, waarbij ook OCD en depressiviteit aan bod komen. Omdat ook een heleboel andere dingen, zoals persoonlijkheidsdefecten e.d., worden behandeld, is er niet echt veel plaats voor diepgang. Maar toch krijg je aardig wat informatie. Het is een wat duurder boek, maar wetenschappelijk gezien erg verantwoord. En bovendien blijft het wel gewoon goed leesbaar voor (geïnteresseerde) leken.


© 2013 www.ocdforum.nl | neem contact met ons op